Milenijski Cilji

    SLOGA logo SkupnaPrihodnost2015-RGB

Izboljšati zdravje mater

Za tri četrtine zmanjšati število smrti žensk zaradi nosečnosti in poroda ter doseči optimalno reproduktivno zdravje do leta 2015.

Ta cilj je »srce milenijskih razvojnih ciljev«. Če ne uspemo doseči tega cilja, nam tudi ostalih sedem ne bo uspelo izpolniti – torej odpraviti revščino, zagotoviti univerzalno osnovno izobrazbo in enakost med spoloma, izboljšati preživetje otrok, zmanjšati okuženost s HIV-om/obolelost za AIDS-em ter druge bolezni in zagotoviti zdravo okolje.

V današnjem svetu imamo veliko znanja in vemo, kako reševati življenja večine žensk in njihovih otrok zaradi zapletov v nosečnosti in med porodom. Vendar se skupno število smrti mater (okoli petsto tisoč žensk na leto) in njihovih otrok (okoli štiri milijone otrok) v zadnjih sedmih letih ni bistveno zmanjšalo. Vsako minuto zaradi zapletov v nosečnosti ali med porodom umre ena ženska, čeprav je te zaplete mogoče preprečiti v večini držav v svetu. Med bogatimi in revnimi državami kakor tudi med bogatimi im revnimi v vseh državah obstajajo velike razlike v umrljivosti mater. V Afganistanu umre ena od šestih žensk zaradi nosečnostnih in porodnih zapletov, na Švedskem pa ena izmed trideset tisoč nosečnic in porodnic.

Tudi v Evropi ženske še vedno umirajo zaradi rojevanja, čeprav je število maternalnih smrti  bistveno manjše kot v državah v razvoju. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da nekatere države, predvsem manj bogate iz vzhodne Evrope, krepko zaostajajo pri uresničevanju tega cilja in ga bodo zelo težko dosegle. Nekatere evropske države beležijo celo porast maternalne umrljivosti, med njimi je tudi Slovenija. V začetku devetdesetih let je maternalno umrljivost v Sloveniji dosegla povprečno raven zahodnoevropskih držav (pet smrti na sto tisoč živorojenih otrok). V sredini devetdesetih let pa je ponovno narasla na še enkrat višjo raven in na tej ravni z nekaj nihanji navzgor ostaja že skoraj deset let.

TUDI TI lahko otrokom vrneš mamo

Poučimo se o svojih pravicah. Poučimo o njih svoje bližnje. Preveč žensk zboleva zaradi spolno prenosljivih okužb in raka, zato ker nimajo moči, da bi zavarovale svoje zdravje. Preveč žensk trpi zaradi nasilja – ene od najbolj sistematičnih in pogostih zlorab človekovih pravic na svetu. Ne dopuščajmo zlorab.  Zdravje žensk zmoremo ohraniti in ga je vredno ohraniti. Zato moramo ženskam dati moč.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva
www.filantropija.org
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 
logo_1

logo-srs

Slogino spletno informiranje financira Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.