Milenijski Cilji

    SLOGA logo SkupnaPrihodnost2015-RGB

Zmanjšati smrtnost otrok

Med leti 1990 in 2015 za dve tretjini zmanjšati smrtnost otrok mlajših od pet let.

Več kot 70 odstotkov otroških smrti gre pripisati šestim vzrokom: diareja, malarija, neonatalna infekcija, pljučnica, prezgodnji porod ter pomanjkanje kisika pri rojstvu. V letu 2007 je smrtnost otrok prvič v zgodovini padla pod deset milijonov. To je izjemen napredek, vendar še ni čas za zadovoljstvo, saj je možno večino teh smrti preprečiti s cenovno dostopnimi metodami.

UNICEF-ov prispevek k uresničevanju cilja:

Zagotavljanje visoko-učinkovitih zdravstvenih in prehranjevalnih ukrepov
UNICEF je največji svetovni dobavitelj cepiv za države v razvoju, saj zagotavlja cepiva za 40 % otrok in letno cepi približno sto milijonov otrok. Dobavlja tudi ustrezno prehrano in prehranske dodatke, zaščitne mreže proti komarjem in zagotavlja pediatrično nego z virusom HIV/AIDS-om okuženim otrokom ter tako zmanjšuje podhranjenost ter obolevnost otrok. Leta 2006 se je UNICEF Slovenija pridružil globalni kampanji Združeni za otroke – združeni proti aidsu, s katero želi zajeziti posledice, ki jih ima ta pandemija na otroke.

Izboljšanje družinske samooskrbe

UNICEF deluje tudi v smeri boljšega dostopa revnih družin do zdravstvene oskrbe in osnovnih potrebščin. Družine in lokalne skupnosti uči ključnih znanj, domače zdravstvene oskrbe, poseben poudarek namenja programom dojenja, nadomestnega hranjenja in zdravju mater. V Sloveniji Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja UNICEF-a Slovenija širi projekt Novorojencem prijazne porodnišnice ter spodbuja prvo in izključno dojenje, ki odločilno znižujeta smrtnost novorojenčkov.

Zagotavljanje dostopa do čiste pitne vode in sanitarij

UNICEF išče nove vodne vire, postavlja vodnjake in sanitarije, lokalne skupnosti pa izobražuje o higieni. V obdobju 1990 - 2004 je 1,2 milijarde ljudi dobilo dostop do čiste pitne vode in sanitarij. V Sloveniji je z letošnjo poletno akcijo Vsaka kapljica šteje zbiral sredstva za države, kjer so vodni viri pomanjkljivi ali onesnaženi.

Hiter odziv na krizne razmere

UNICEF je ena izmed prvih organizacij na kriznih območjih, ki se zavzema za zdravstveno oskrbo, prehranske dodatke in pitno vodo, ponovno vključevanje otrok v šole ter tako pripomore k čimprejšnji povrnitvi otrok v ustaljeni življenjski ritem. Tudi na katastrofalni potres, ki je avgusta prizadel Peru, se je UNICEF Slovenija nemudoma odzval s pozivom za nujno pomoč prizadetim otrokom.

TUDI TI! lahko ohraniš mlado življenje

UNICEF-ova prizadevanja lahko v Sloveniji podpreš TUDI TI! Aktivno sodeluj v krožkih in delavnicah UNICEF-a Slovenija; POVEJ! Spregovori o nasilju med otroki na okroglih mizah ali delavnicah na osnovnih šolah; pridruži se Staršem otrok sveta in postani zaobljubljeni mesečni darovalec; izdelaj ali posvoji Punčko iz cunj, s katero prispevaš za cepljenje otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim; prispevaj za otroke sveta .

Unicef Slovenija
www.unicef.si

 
logo_1

logo-srs

Slogino spletno informiranje financira Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.