Milenijski Cilji

    SLOGA logo SkupnaPrihodnost2015-RGB

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta poziva Afriko k opustitvi pomoči

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je pozval afriške voditelje, naj opustijo prejemanje pomoči s strani tujih držav. Mednarodna pomoč ne predstavlja sprejemljivo za doseganje blaginje. »Odvisnost od prejemanja pomoči, ki zgolj zgleda kot dobrodelnost, se mora končati«, je še dejal pred vrhov Afriške unije v Južni Afriki.

Dopisnik angleške medijske hiše BBC Robert Kiptoo je dejal, da izjava ne predstavlja vladne politike, temveč bojni klic namenjen afriškim voditeljem.

Mednarodna pomoč predstavlja približno 5-6 odstotkov celotnega kenijskega dohodka.

Predsednik Kenyatta je dejal, da mednarodna pomoč »pogosto s seboj prinaša pogoje in pravila, ki preprečujejo dejanski razvoj države«. »Čas je, da se odrečemo temu«, je še sporočil.

Dopisovalec BBC-ja poudarja, da je kljub precejšnji odvisnosti od pomoči Kenija preživela štiri leta brez prejemanja le-te, potem ko so zahodne države prekinile pomoč leta 1991 in s tem izrazile jezo nad takratnim predsednikom Daniel arap Moi.

Največje države donatorice Kenije so Združene države Amerike, EU in Združeno kraljestvo.

Od začetka mandata pa je predsednik Kenyatta imel težavne odnose z Zahodom. Bil je obtožen zločinov proti človečnosti s strani Mednarodnega kazenskega sodišča, zaradi domnevnega spodbujanja nasilja po volitvah leta 2008 v katerem je umrlo približno 1.200 Kenijcev. Obtožnica je bila kasneje umaknjena zaradi pomanjkanja dokazov zoper obtoženega.

Vir: BBC

 

logo-srs

Slogino spletno informiranje financira Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.